Ghimbirul, „aur” în bucătărie

ceai de ghimbir

Ghimbirul, „aur” în bucătărie

Datorita proprietatilor sale pretioase si culorii sale aurii, testat ca remediu in medicina orientala, in special cea chineza a fost denumit ,,aurul din bucatarie”. Ghimbirul este folosit de secole, este deosebit de pretuit in bucatariile orientale. A fost folosit pentru a ajuta digestia, pentru a reduce greața și pentru a combate gripa și răceala obișnuită, pentru a numi câteva dintre scopurile sale.

Ghimbirul (Zingiber officinale)este o planta erbacee care creste in regiunuile tropicale, este un rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Parfumul și aroma unice de ghimbir provin din uleiurile sale naturale, dintre care cel mai important este gingerolul. Gingerolul este principalul compus bioactiv din ghimbir. Este responsabil pentru o mare parte din proprietățile medicinale ale ghimbirului.

Gingerol are efecte anti-inflamatorii și antioxidante puternice, potrivit cercetărilor. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantități excesive de radicali liberi în organism.

Ceaiul de ghimbir s-a dovedit a fi benefic ca adjuvant in tratarea diferitelor boli, avand efect  antiseptic, antiviral, antifungic, antiinflamator, antibacterian, antifebril, fiind un remarcabil expectorant, analgezic, hipotensiv, antispasmodic si antiagregant plachetar.

Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir sunt:

Ceaiul de ghimbir imbunatateste digestia

Consumul regulat de ceai de ghimbir ajuta la eliminarea disconfortului gastric si al balonarii. Ghimbirul scade aciditatea gastrica si astfel stimuleaza enzimele din intestine care au rol de absortie a nutrietilor.

Ceaiul de ghimbir sustine silueta

Capacitatea ghimbirului de a influenta pierderea in greutate este legata de anumite mecanisme, cum ar fi potentialul sau de a ajuta la arderea caloriilor sau la reducere a procesului inflamatoriu. Consumul de ceai de ghimbir neindulcit de preferinta dimineata si seara, reduce apetitul si poftele alimentare.

Ceaiul de ghimbir combate greata

Consumul de ghimbir este eficient pentru a reduce raul de miscare (rau de mare, rau de masina, etc.), dar si pentru a combate greata provocata de diferite tratamente sau afectiuni ale stomacului si ficatului.

Ceaiul de ghimbir amelioreaza simptomele de raceala si gripa

Ghimbirul ajuta la ameliorarea manisfestarile din timpul episoadelor de raceala si gripa, gratie capacitatii sale de a anihila bacteriile si virusurile. De asemenea ghimbirul ajuta si sistemul imunitar sa lupte impotriva agentilor patogeni (virusuri sau bacterii).

Ghimbirul este de mare ajutor si in probleme respiratorii, actionand ca un expectorant natural.

Ceaiul de ghimbir scade glicemia

Ceaiul de ghimbir neindulcit este un excelent adjuvant in imbunatatirea sanatatii persoanelor care se confrunta cu diabet de tip 2, deoarece acesta contribuie la scaderea glicemiei. Numeroase studii au concluzionat de-a lungul timpului faptul ca ghimbirul este un puternic agent antidiabetic.

Ceaiul ajuta la scaderea colesterolului

Ghimbirul este un vasodilatator si poate contribui la scaderea tensiunii arteriale, facilitand astfel circulatia sangelui in corp si impiedicand formarea cheagurilor de sange. 

Ceaiul de ghimbir contine vitamine, minerale, uleiuri volatile. Bogat in potasiu, zinc, calciu, magneziu, cupru, vitaminele B6, C si D, ghimbirul actioneaza ca tonic general si inlatura oboseala acumulata.

Share this post