Cum să prepari o ceașcă perfectă de ceai

cum-prepari-ceaiul

Cum să prepari o ceașcă perfectă de ceai

Depozitarea ceaiului

Așa cum vinurile sunt depozitate în pivnițe climatizate și trabucuri în humidor și ceaiul are nevoie de condiții speciale de păstrare. Ceaiul este higroscopic și va absorbi umiditatea și mirosurile din jur.

Păstrați ceaiul într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și uscat, întotdeauna sub 30 de grade Celsius.

Alege un ceai de calitate

Alege un ceai de calitate, produs în mod tradițional, păstrează rafinamentul indus de solul și factorii climatici ai zonei unde a crescut planta.

Apă de bună calitate

O ceașcă de ceai este 99% apă, iar apa de calitate este la fel de importantă pentru o infuzie de ceai bună ca și ceaiul în sine. Apa de izvor (apa plată) este ideală pentru prepararea ceaiului

Apa care conține niveluri ridicate de minerale, în special calciu sau magneziu (apă dură), apă care are mult clor sau apa care a fost fiartă de mai multe ori nu este suficient de bună pentru prepararea ceaiului.

Dozarea

Este esențial să folosiți cantitatea potrivită de frunze pentru volumul de ceai pe care doriți să-l preparați.

Dosajul care se folosește în mod obișnuit este de 2,5g de ceai (aproximativ 1 linguriță) la 250ml apă (aproximativ o cană).

Temperatura apei și timpii de infuzare

logo-tabel-01

Temperatură

Timp infuzare

Ceai alb
70…75 °C
2…3 min
Ceai verde
75…80 °C
2…3 min
Ceai Oolong
80 °C
1…3 min
Ceai Negru
95…100 °C
2…3 min
Pu-Erh
95…100 °C
5…10 min
Rooibos
100 °C
5…10 min
Mate
100 °C
5…10 min
Infuzie de fructe
100 °C
5…10 min
Infuzie de plante
100 °C
5…10 min

Amestecarea infuziei

Odată ce frunzele și apa proaspăt fiartă sunt combinate, frunzele tind să se așeze la fundul ceainicului/căni, reducând contactul dintre frunzele și apă. Se amestecă pentru a agita ceaiul și pentru a permite eliberarea substanțe benefice ale frunzelor.

Temperatura potrivită pentru a consuma ceaiul

Cea mai bună temperatură la care ar fi bine să consumăm ceaiul este de aproximativ 65 de grade Celsius, deși aceasta poate varia funcție de preferințele culinare ale fiecăruia.

Share this post

Comment (1)

  • Traian Grobei

    Un articol foarte ușor de înțeles pentru cei nefamiliarizați cu ceaiurile de proveniență orientală.

    24 aprilie 2021 at 18:45

Comments are closed.