Teabrownina din ceaiul Pu-erh scade colesterolul

ceai Pu erh 2021

Teabrownina din ceaiul Pu-erh scade colesterolul

Ceaiul Pu-erh prezintă proprietăți de scădere a colesterolului, dar mecanismul de bază nu a fost elucidat. Teabrownin este unul dintre cei mai activi și abundenți pigmenți din ceaiul Pu-erh. Un studiu din anul 2019 publibat în revista Nature aruncă lumină asupra acestui mecanism.

Studiul arată că teabrownina modifică compoziția microbiotei intestinală la șoareci și la oameni, suprimând predominant microbii asociați cu activitatea hidrolazei de sare biliară (BSH). Astfel, teabrownin crește nivelul de acizi biliari conjugați ileali (BA) care, la rândul lor, inhibă calea de semnalizare FXR-FGF15 intestinală, rezultând creșterea producției hepatice și excreția fecală a BA, reducerea colesterolului hepatic și scăderea lipogenezei.

Inhibarea semnalizării intestinale FXR-FGF15 este însoțită de expresia genică crescută a enzimelor în calea sintetică alternativă BA, producerea acidului chenodeoxicolic hepatic, activarea FXR hepatică și lipoliza hepatică. Rezultatele noastre pun în lumină mecanismele din spatele efectelor de scădere a colesterolului și lipidelor ale ceaiului Pu-erh și sugerează că scăderea microbilor BSH intestinali și / sau scăderea semnalizării FXR-FGF15 pot fi terapii potențiale anti-hipercolesterolemie și anti-hiperlipidemie.
Întregul studiu, în limba engleză, aici: https://www.nature.com/articles/s41467-019-12896-x

Share this post