Ceai Oolong

ceai Oolong

Ceai Oolong

Ce este ceaiul Oolong și de ce este popular

Ceaiul Oolong esteuna dintre cele mai largi și mai versatile categorii de ceai. La fel ca toate tipurile de ceai, și oolong este făcut din frunze, muguri și ramuri ale plantei camellia sinensis. Ceaiul Oolong se încadrează între ceaiul verde și cel negru, cu o rată de oxidare între 10 și 90%. Unele ceaiuri oolong pot fi aproape complet oxidate, ajungând astfel foarte aproape de ceaiul negru, în timp ce altele sunt verzi și deschise. Spre deosebire de ceaiul verde, oolong-urile pot conține ramuri pline cu frunze și muguri. Aroma variază de la tonuri florale ușoare la scorțișoară, pâine prăjită, fructe coapte și note de caramel.

Cel mai popular ceai oolong provine de obicei din China continentală și Taiwan. Alte țări precum Thailanda, Vietnam, Japonia și India produc și ceai oolong. Fiecare tip este unic, cu aromă, parfum și frunze care se potrivesc cu terroirul. Taiwanul este renumit pentru oolong-urile sale de munte înalt, toate cultivate la altitudini mai mari de 1000 de metri. Altitudinea ridicată, clima unică și vremea răcoroasă aduc arome complexe florale, ușoare și dulci, deseori de până la 10 infuzii. Ceaiurile chinezești și congelate sunt renumite pentru sute de note diferite și sunt recoltate din arbori mari de ceai, mai degrabă decât din tufișuri de ceai. Oolong-urile Wu Yi precum Qi Lan și Oolong-ul Red Robe sunt renumite pentru notele minerale și sunt adesea mai oxidate.

Oolong, ca orice ceai verde, conține aproximativ 30 mg de cofeină la 100 ml, care este mai puțin decât ceaiul negru și ceva mai mult decât ceaiul alb. O etapă specifică și tradițională în prelucrarea Oolong este rularea sa, (tradițional se făcea cu palmele), pentru a reduce suprafața expusă oxidării și astfel se obțin variante mai verzi de ceai.

Plantație de ceai Oolong în Taiwan

De ce este sănătos ceaiul Oolong?

Ceaiul Oolong conține atât ceai verde, cât și ceai negru. Deoarece este pe jumătate oxidat, are mai multe catechine decât ceaiul negru. Cu toate acestea, activitatea antioxidantă din ceai nu provine doar din catehine – cafeina, theaflavina, acidul galic, acidul clorogenic, acidul elagic și kaempferol-3-O-glucozidul sunt și compuși anti-oxidativi. Un studiu chinez a evaluat capacitatea anti-oxidativă a 30 de ceaiuri diferite și a arătat că ceaiul oolong are în medie o capacitate antioxidativă mai mare decât ceaiurile întunecate, albe sau negre și chiar cu 100% mai mare decât unele ceaiuri verzi. De fapt, valoarea medie a conținutului fenolic total în ceaiul verde a fost doar puțin mai mare decât în ​​ceaiul oolong.

În timpul oxidării compușii din frunzele de ceai își schimbă structura. Pentru a beneficia de activitatea antioxidantă, este mai bine să optați pentru ceai verde mai puțin oxidat, cum ar fi Ti Kwan Yin. Dacă nivelul de oxidare nu este inclus în descriere, atât culoarea frunzelor de ceai, cât și infuzia de ceai vă pot ajuta să apreciați  nivelul de oxidare. Frunzele mai întunecate și lichiorul de ceai roșiatic sunt un semn de oxidare mai mare.

Share this post